Liste med ingredienser i kosmetik inkl INCI betegnelser

Disse ingredienser bruges oftest i kosmetikprodukter

Når du køber cremer, shampoo, conditioner, lip balm og andre kosmetiske produkter, kan det være svært at gennemskue, hvilke ingredienser der er i, da alle ingredienserne står med deres INCI betegnelser på emballagen.

Nogle ingredienser er gode, imens andre er knap så gode, ja nogle er faktisk direkte skadelige for huden, håret og kroppen. Og dem skal du helst kunne undgå!


Derfor har vi lavet denne næsten komplette oversigt over de ingredienser, som der forekommer i de fleste typer af kosmetiske produkter. Samtidig har vi lavet en lille beskrivelse til hver ingrediens, med egenskaber, indhold af vitaminer og mineraler, samt evt bemærkninger.



Hvad er INCI betegnelsen?

INCI står for International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, og det er helt simpelt en fortegnelse over alle de ingredienser, der anvendes i kosmetiske produkter. Hver ingrediens har fået et internationalt ensartet navn, således ingrediensen hedder det samme i alle verdens lande, uanset sprog, kultur mm. F.eks hedder vand AQUA i alle kosmetikprodukter i hele verden, hvilket også fremgår af ingredienslisten på selve produktet.

INCI-listen indeholder ca 8.000 forskellige navne på kemiske stoffer og plantebestanddele, som kan anvendes i kosmetik, og heraf anvendes hovedparten den dag i dag.

Listen bliver løbende updateret med nye ingredienser, ca med 1-2 års mellemrum, når der findes, opdagedes eller skabes nye kemiske stoffer eller plantebestanddele.

Fordelen ved INCI-listen er, at du som forbruger let kan danne dig et overblik over, hvad et kosmetikprodukt indeholder, uanset om du er i Danmark, Italien, USA eller Australien, og dermed har mulighed for at tilvælge eller fravælge produkter, hvis de indeholder ingredienser, som du finder attraktive, eller hvis produktet indeholder ingredienser, som du ikke kan tåle eller ønsker at påføre huden eller kroppen.



INCI-listen inkl beskrivelse

For at listen herunder skal være brugbar og bare en smule overskuelig, så har vi udvalgt de mest anvendte og brugte ingredienser i kosmetiske produkter. Der findes en del ingredienser, ud over disse, som også bruges i kosmetikprodukter, men som vi har vurderet ikke anvendes så ofte, at de skulle på listen.

Skulle der være ingredienser, som du mener vi mangler at have med, så send os en mail på info@cosmos-co.eu, og vi vil derefter overveje at sætte dem på listen.



Acer Saccharinum

Ahornsirup - indeholder sukker og mineraler som er fugtgivende


Acetum

Æbleeddike


Achillea Millefolium

Ekstrakt fra røllike. Sårhelende og betændelseshæmmende


Agrimony

Agrimony er en mørk grøn plante med gule blomster. Genopretter og beroliger sensitiv og sart hud


Alcohol

Alkohol. Plantealkoholer (f.eks. fra sukkerroer) anvendes som konserveringsmiddel, og det virker opstrammende og tonende på huden. Anvendes ligeledes som opløsningsmiddel til æteriske olier. Kan være udvundet af f.eks sukkerrør og frugt


Algae

Ektrakt fra Havalge. Anvendes til at tykne flydende produkter. Stærk antioxidant. Tilfører fugt til huden


Algin

Kulhydrat fra alger, der anvendes til at tykne vandholdige hudplejeprodukter


Allantoin

Allantoin er blødgørende og fugtgivende. God til sår. Allantoin findes f.eks. i hvede og planten kulsukkerrod (comfrey)


Almond

Mandel. Fintmalede mandel kan anvendes som små peeling korn til exfoliering af huden


Aloe Barbadensis

Se forklaring under ALOE VERA


AloeVera

Aloe vera-planten er kendt for sin beroligende, blødgørende og lindrende virkning. Aloe Vera har en kølende effekt. Dulmer både rødmen og kløe. Lindrer smerter. Bladsaften er rig på gavnlige polysakkarider og aminosyrer. Gelen indeholder et utal af vitaminer, men de vigtigste er anti-oxidanter - vitamin C og E og Betacaroten, forgængeren for vitamin A.En af de få planter, der indeholder B12 vitamin: Magnesium, mangan, zink, kopper, krom, kalcium, natrium, kalium og jern.


Althaea Officinalis

Læge-stokrose. Fugtgivende, lindrer irritationer og inflammationer


Alum Potassium

Alunkrystaller


Aluminum Chlorohydrate

Alumen eller alumin. Antiperspirant og mild aluminiumsalt


Aluminum hydroxide

Solfilter


Aluminum stearate

Solfilter


Alun

Alunkrystal eller Aluminiumsulfat. Virker desinficerende, astringerende (sammentrækkende) og svampehæmmende. Virker mod kropslugte. Koagulerer blodet (får det til at størkne), effektivt til små sår og rifter


Ammonium Lauryl Sulfate

Tenside udvundet fra kokosolie. Mild vaskeaktiv substans


Ananas Sativus

Ananas


Anatto

Ekstrakt fra hele anattofrø. Naturligt og let rødligt farvestof


Aniba Rosaeodora Oil

Rosentræolie


Anthemis Nobilis Oil

Kamilleolie, romersk. Velegnet til sart hud. Virker på e fleste former for hudirritation, rødme og kløe samt virker beroligende


Anthyllis Vulneraria Extract

Gul Rundbælg. Øger hudcellefornyelsen og virker genoprettende


Apricot Kernel (Oil)

Abrikoskerneolie. Blødgør, linder, styrker og fugtgiver


Aqua

Vand


Arachidyl Alcohol

Fortykningsmiddel


Arachidyl Glucoside - Arachis Hypogaea Oil

Jordnøddeolie


Arbutin

Lysnende stof, der udvindes fra bjørnebærblade, og en virksom antioxidant


Arctium Lappa

Burrerod. Plejer, beskytter, fremmer blodgennemstrømningen og stabiliserer hudcelledannelsen. Plejer og styrker håret, samt forebygger spaltede spidser

Arginin

Holder på fugtet og bevarer smidigheden, samt styrker hårstrukturen. Anvendes som ph-regulator i kosmetiske produkter. Er en essentiel fedtsyre, som forefindes i både celler i planter og dyr. Fremstilles af plantematerialer ved gæring.


Arnica Montana

Arnika virker mod inflammationer, og anvendes til at hele sart hud. Har kølende og beroligende egenskaber. Stimulerer mikrocirkulationen og immunsystemet.


Aroma (Fragrance - Parfume)

Duften udvindes fra rene æteriske olier, typisk fremstillet via dampdestillation, læs mere her. Nogle olier f.eks. citrusfrugter udvindes ved at presse olien ud af skallen. Bruges til at give duft i andre produkter, f.eks kosmetiske produkter eller duft diffuser, ligesom mange æteriske olier anvendes til aromaterapi.


Ascophyllum Nodosum

Brunalger. Fugtgivende og fremmende for hudregenereringen.


Ascorbic Acid

Ascorbinsyre udvundet af planteolier. Antioxidant. Ascorbinsyren fra C vitamin har regenererende egenskaber. Findes blandt andet i citrusfrugter, tomater, kartofler og grønne bladgrøntsager.


Ascorbyl Palmitate

Olie-opløselig C vitamin, absorberes hurtigt af huden. Antioxidant, der gavner og øger hudens naturlige regenerering.


Aspalathus Linearis Leaf Extract

Ekstrakt af grøn Roibusch te. Antioxidant.


Avocado Oil

Avokadoolie er blandt de fedeste og mest fugtgivende vegetabilske olier, rig på fedtstof samt A- og C vitamin. Genopbygger huden, herunder skaber balance i hudens naturlige fugtbalance.


Aqua Maltodextrin

Plankton Extract (Eau de Vital - D'Algue Bleue Powder) udvundet fra plankton. Rig på mineraler og proteiner.


Babassu Oil

Babassuolie udvindes fra en bestemt sort af kokospalme. En let og hurtigt absorberende olie, som er velegnet til kombineret hud.


Backhousia citriodora

En aroma urt, som er kendt for sin stærke og forfriskende citronduft. Bruges typisk pga de astringerende egenskaber, der effektivt regulerer fedtet hud.


Bambusa Arundinacea

Udvindes fra bambus. Kendt for sine exfolierende- og rensende egenskaber. Anvendes typisk i scrubs. Fjerner skånsomt døde hudceller, og efterlader huden blød, glat og lækker.


Beeswax / Bivoks

Bivoks. Se Cera Alba.


Behentrimonium Methosulfate

Vegetabilsk voks baseret på rapsolie. Velegnet til hårprodukter, da det gør håret blødt og lettere at rede.


Behenyl Alcohol

Fortykningsmiddel.


Behenyl Beeswax

Mix bestående af bivoks og kokos olie. Tilføre den ønskede konsistens til et produkt.


Bellis Perennis

Tusindfryd.


Bentonite

Vulkansk ler. Anvendes til lermasker, enten i ansigtet eller håret. Virker rensende og olieabsorberende.


Benzophenone-3

Anvendes typisk i solcremer. Beskytter huden mod skadelig uva & b-stråling, udtørrer huden, herunder giver tidlige ældning og rynker.


Benzyl Alcohol

Plantealkoholer (f.eks. fra sukkerroer, sukkerrør eller frugter). Konserveringsmiddel med opstrammende og tonende egenskaber på huden. Anvendes som opløsningsmiddel til æteriske olier.


Benzyl Bezoate

Naturlig komponent i duftstof.


Benzyl Salicylate

Duftstof udvundet af skallen fra bergamot appelsin, ikke at forveksle med æterisk bergamotolie


Bertholletia Excelsa Nut Oil

Paranøddeolie. Plejer og fugtgiver huden, samt øger elasticiteten. Rig på essentielle fedtsyrer.


Beta-Carotene

Antioxidant.


Betaglucan

Udvindes fra gær. Virker cellebeskyttende og hudforstærkende.


Betula Alba

Birk. Barken og bladene har beroligende og antioxiderende egenskaber


BicarbonateSoda

Se sodium bicarbonate.


Biopein®

Naturligt konserveringsmiddel, baseret på blanding af ekstrakter fra guldsegl, lavendel, oregano, rosmarin og timian, alle kendt for deres bakteriehæmmende og dræbende egenskaber. Stopper væksten af uønskede bakterier. Har en speciel duft.


Biotin

Naturligt vitamin. Beskytter hårstrukturen mod spaltning.


Bisabolol

Bisabolol udvindes fra kamille, reducerer sensibilitet og er betændelseshæmmende. Kan anvendes som konserveringsmiddel.


Bis-diglyceryl polyacyladipate-2

Vegetabilske olier. Forytkningsmiddel.


Black Elder

Hyld. Ekstrakt af hyld indeholder antioxidanter.


Black Walnut

Sort Valnød. Den nordamerikanske sorte valnød er en astringerende og tonende nød, anvendes typisk til at berolige huden.


Borago Officinalis

Hjulkrone. Rig på gammalinolensyre (GLA). Kendt for sine blødgørende og anti-inflammatoriske egenskaber.


Boron Nitride

Hvidt pulver. Bruges typisk i kosmetik pga dets egenskaber. Giver en silkeblød påføring, øger holdbarheden og efterlader huden silkeblød.


Boswellia Carterii Oil

Frankincenseolie. Kendt for sine mange gode egenskaber, herunder en vigtig ingrediens i aromaterapi.


Burdock

Burre. Kendt for sine beroligende egenskaber, hvilket gør den velegnet til sensitiv hud, både på kroppen og i hovedbunden.


Butyrospermum parkii

Sheasmør har et meget højt indhold af essentielle fedtsyrer, A- og E- vitaminer samt antioxidanter. Blødgør, fugter og udglatter huden. Velegnet til alle hudtyper, herunder meget tør hud og solskader. Kan anvendes til at behandle sår, eksem og udslæt, ligesom det indeholder naturlig solfaktor.


Buxus Chinensis

Jojobaolie er den vegetabilske olie, der ligner hudens naturlige olie mest. Rig på essentielle fedtsyrer og E vitamin, og kendt for sine fugtgivende- beskyttende egenskaber. Naturlig blødgører der efterlader huden glat.


Caffeine

Koffein – Såfremt det tilsat hudprodukter, øger koffein fedtcellernes forbrænding.


Calcium Carbonate

Af mineralsk oprindelse. Anvendes som slibemiddel i tandpasta.


Calcium Sodium Boroselicate 

Naturligt mineral. Farvestof.


Calcium Stearate

Kridt. Anvendes som stabilisator og konsistensgiver i kosmetiske produkter.


Calcium Sulfate

Fint mineralpulver. Har farvende- og opstrammende egenskaber.