Om rosenvatten

Vad är rosenvatten?

Ursprungligen ansågs rosenvatten vara en avfallsprodukt efter produktionen av den exklusiva och dyra rosenoljan. Vem som upptäckte rosenvattnets nyttiga egenskaper, vet man inget om, men det finns vissa antydningar på att det var antingen bulgarer, turkar eller perser som fick upp ögonen för det mycket rosa vattnet med dess många och nyttiga egenskaper. I vilket fall som helst har rosenvatten blivit en hit, inte bara i en massa länder, utan även i många branscher. Det används både vid matlagning och bakning, inom kosmetikaindustrin, samt inom hälsovård och välvärd.

Rosenvatten är i dag en biprodukt vid produktionen av rosenolja, detta kallas också för samprodukt, där det framställs fler önskade produkter vid samma produktion. Det är dock rosenoljan som är huvudprodukten, även om rosenvattnet vinner mer och mer utrymme över hela världen. Oljan destilleras från den oljebärande rosen Rosa Damascena, även känd som ”Queen of Flowers”, och det är från denna destillation som rosenvattnet kommer. Det är nämligen det vatten som rosorna kokas i, som efter avslutad destillation blir till äkta och rent rosenvatten.

Ångdestillation är en mycket gammal teknik, kanske den äldsta typen av destillation. Processen är enkel – man använder sig av en stor kittel eller tank, vilken man fyller med stora mängder vatten, varefter hundratals kilo rosenhuvud eller rosenblad tillsätts. Vattnet kokas upp, och rosornas parfymoljor, även kallade eteriska oljor eller essentiella oljor, frigörs och lämnar därefter destillationsbehållaren tillsammans med ångorna. Efter kondensering / kondensation, en process där oljan går från gasform till vätskeform, uppnås färdig och ren rosenolja, som är världens helt klart dyraste olja.

Destillationen av rosenoljan föregick förr i tiden endast i några få länder, bl.a. Bulgarien, Turkiet, Marocko och Kina, men i dag framställs den i många länder, vilket i synnerhet beror på att den är exklusiv och dyr. År 2014 kostade en liter rosenolja över 80 000 kr, och ville man ha deluxe rosenolja, då skulle man punga ut med summor i trakterna kring 250 000 kr per liter.

Rosenolja är rik på olika ämnen som gynnar människans hy, hår och själ, men den är mycket dyr, och den är likaså mycket koncentrerad, och skall därför blandas i förhållande 1 till 99, eftersom användning annars kan medföra allergiske reaktioner, klåda eller kraftiga utslag.

Rosenvatten däremot är klar för användning så snart det tappas ur de stora karen efter avslutad destillering. Vattnet har dragit åt sig en massa nyttiga ämnen från rosenoljan och rosorna, vilket är orsaken till att vattnet har en massa nyttiga egenskaper, och kan användas i en massa olika sammanhang, när det gäller i synnerhet hudvård, ögonvård och hårvård. Rosenvatten är särskilt känt för sina lugnande egenskaper. Därför används också vattnet mycket inom hudvård och skönhetsbehandlingar, där det i flera länder är en del av den dagliga vården. Vattnet kan nämligen användas på alla hudtyper, dock är det särskilt nyttigt mot torr, känslig och åldrande hy, där rosenvattnets egenskaper på allvar kan komma till nytta.

Rosenvatten har antiseptiska egenskaper, med andra ord bakteriehämmande eller bakteriedödande egenskaper, varför vattnet både kan rengöra hyn samtidigt som det har en lugnande effekt på hyn.

Dessutom har rosenvatten milda adstringerande egenskaper, vilket innebär att det bidrar till att strama upp hyn. Dessa egenskaper kan inte jämföras med t.ex. Barbary Fikon Kaktusolja eller arganolja, men rosenvatten kommer att passa perfekt in i en daglig vård ihop med dessa två nyttiga oljor. Rosenvatten har likaväl traditionellt också använts i både matlagning och bakning.

Särskilt i flera brödtyper är vattnet gott, men också i många olika kakor och småkakor, bl.a. pepparkakor, kan rosenvatten ingå som en kompletterande ingrediens. Dessutom är vattnet en viktig ingrediens i turkish delight, en speciell turkisk sötsak. Traditionellt använder man inte rosenvatten i varken matlagning eller bakning i Skandinavien, vilket kanske beror på att rosen Rosa Damascena inte är särskilt utbredd på våra breddgrader, men vattnet används dock i olika pepparkaksrecept, liksom det ingår en del marsipanrecept. Antingen som en ingrediens eller att hälla över krossade mandlar, så att de inte blir torra under produktionen.