Om arganolja

En introduktion till Marockos flytande guld

Arganolja har på bara ett par år blivit mycket mer än en turistattraktion där träden växer i Marocko. Oljan har gått från att vara relativt okänd till att bli en av de dyraste oljor på marknaden. En stor del av dess framgång kommer av oljans speciella sammansättning. Arganoljan är dessutom väldigt mångsidig och kan användas inom flera områden när det kommer till skönhet och hälsa.

Arganolja utvinns i Marocko där träden växer i den sydvästra delen. Denna region tillhör också delen som har den lägsta medelinkomsten i landet. Arganoljans popularitet har bidragit till många positiva händelser för de familjer i området då oljans efterfrågan har bidragit till fler arbetstillfällen med utbildning och flera nya kvinnokooperativ har bildats.



Inga träd växer i himlen, inte heller arganträdet (Argania spinosa). Det var en nödvändighet att UNESCO 1998 satte in skydd i området där träden växer. Detta gjordes i form av att flera olika biosfärområden skapades som skulle förhindra ytterligare skövling av träden. Numera är det således väldigt viktigt att både regeringen och den lokala befolkningen bidrar till nya plantor och vårdar träden för en hållbar framtid.

Argania Spinosa - Arganträd eller livets träd som det kallas av lokalbefolkningen, är ett mycket gammalt träd. Det kan dateras till mer än 60 miljoner år sedan, och är ett träd som nästa dels är unikt för Marocko. Arten finns också i Mexiko men träden där bär tyvärr ingen frukt. Man har fortlöpande gjort försök att odla växten på annat håll i världen, däribland i Israel men utan någon framgång.


Arganträdet och arganoljan

Argania Spinosa - arganträdet är ett mycket långsamt växande träd och det kan bli mellan 2 och 300 år gammalt. Arganträdet betraktas som det enda träd ur trädfamiljen Sapotaceae som inte kan växa i de tropiska områdena i världen. Traditionellt användes arganmandlarna, kärnorna, av Amazigh-folket som en källa till en ätbar olja. Processen att utvinna matolja är både långsam och mödosam. Metoden att utvinna oljan förhand används än idag, både lokalt och på markerna närmast de sydligaste delarna av Marocko. Detta trots att den industriella processen att framställa oljan för länge sedan introducerades på marknaden. Trots detta var man ändå ganska sen med att upptäcka oljans alla användningsområden. Detta gäller både den del av oljan som kan konsumeras och den som används till kosmetiska produkter. Många vetenskapliga studier har gjorts som framhåller oljans fina kvaliteter men mycket forskning återstår när det kommer till oljans alla användningsområden och effekter.

Matoljan utvinns ur skalet på argankärnorna som sedan rostats. Graden av rostningen ger oljan dess nötaktiga smak och brun-gula färg. Kosmetisk arganolja framställs genom att man krossar nöten och rostar den lätt så att oljan får en klar, gyllene färg. Det är av detta guldliknande färg namnet ”Marockos flytande guld” härstammar ifrån. Den kosmetiska oljan är smaklös men karaktäriseras av dess speciella doft som dock försvinner så fort som oljan absorberas i hår eller hud.


Arganoljans kvalitet

Både den kosmetiska och oljan som används i mat är ständigt föremål för produkttester. Pålitliga exportörer levererar nya tester för varje försändelse och detta är obligatoriskt vid export för matolja. Du bör inte köpa matolja av en importör eller säljare utan att det finns dokumenterade testresultat. Det gäller även att vara uppmärksam med laboratorietester när det kommer till den kosmetiska oljan. Speciellt från de företag som hävdar att de har direktimport från Marocko. Vissa dokument kan vara flera månader gamla och det betyder att det inte är de produkter som idag finns på marknaden som testerna gäller. Ställ krav på din leverantör för ditt eget välbefinnande!

Efter att oljans popularitet ökat snabbt finns också flera olika kvaliteter av oljan på marknaden. Tyvärr finns det de som producerar olja utan gedigen kunskap. Detsamma gäller för importörer som tror sig veta vad som är bäst utan att kontrollera produktionen. Än mindre har de den kunskap som krävs för att garantera sina kunder god kvalitet. Detta innebär ofta att dessa produkter kan vara blandningar av olika oljor eller annan olja som normalt inte skulle exporterats av ett företag med optimal kunskap om kvalitet. Det finns många berättelser om företag som har startat upp, men som tyvärr har blivit lurade och sedan tvingats att stänga igen hela sin verksamhet.

Ett bra exempel som det råder stora missuppfattningar om är skillnaderna mellan den fint filtrerade oljan och den ofiltrerade. Vissa företag menar att det är den ofiltrerade oljan som är den bästa, men det är inte helt sant. Detta eftersom den ofiltrerade oljan innehåller rester av kärnan som oljan utvinns av. Detta är normalt inte en del av den olja vi använder på hud eller hår. Om du köper en olja som är ofiltrerad ska du vara medveten om att enbart använda den på vissa delar av kroppen. Har du känslig hud eller en något äldre hud kan denna olja ge utlopp för allergiska reaktioner. Det är viktigt att inte bortse från de anvisningar som följer med produkten. Uppstår större utslag bör alltid en läkare kontaktas! Eftersom alla har olika hudtyper så kan givetvis oljan inte ge samma resultat för alla personer. Det viktigaste är hur du själv som enskild användare upplever oljan mot din hud.

Det är koncentrationen av innehållet av resterna i fruktkärnorna som kan ge upphov till rodnader. Denna olja ska inte användas på känsliga områden så som tunn hud kring ögonen, på sår eller eksem. Det kan finans biverkningar av oljan som forskare inte har upptäckt än. En av de rester som nyligen upptäcktes i de ofiltrerade oljorna är fenoler, och koncentrationen av dessa fenoler är upp till 40 gånger högre i den ofiltrerade varianten än i den olja som är rätt filtrerad. Använd bara den ofiltrerade oljan för externt bruk.

Om du av misstag har köpt ofiltrerad olja rekommenderas att du låter oljan stå tills dess att den är klar och genomskinlig. Då har resterna av de mindre kärndelarna lagt sig, detta kan ta mellan 1 till 4 veckor. Om oljan inte blir genomskinlig efter 4 veckor är risken stor att det du har köpt är en så kallad blandprodukt. Alltså en blandning mellan två eller flera oljor. I detta fall bör du slänga oljan eller lämna tillbaka den till säljaren. Kom också ihåg att alltid kolla INCI beteckningen på de produkter du köper.



Extra fin kvalitet Fin kvalitet
Vanlig kvalitet
Låg kvalitet
Syrevärde i % ml. i förhållande till Omega 9-fettsyrehalt
< 0,8 < 1,5 < 2,5 > 2,5
Peroxidvärde i mekv/kg olja
< 15 < 20 < 20 Obegränsad

När man köper arganolja kan man inte förvänta sig en enhetlig produkt efter som det finns flera olika sätt att behandla oljan på. Beroende på kärnans kvalitet samt i vilket område trädet växt, kan ge varierad slutprodukt. Man skulle kunna jämföra detta med jordgubbar. Alla jordgubbar du köper smakar inte likadant och det kan bero på var de är odlade. Jordgubbens storlek har stor påverkan på dess smak och detsamma gäller för argankärnan. Du kan läsa mer om detta i nästa avsnitt.

Följande information är exempel på versioner av den arganolja som säljs på marknaden, men det kan finnas flera variationer på enskilda oljor som vi idag inte känner till.

  1. Den råa, ofiltrerade oljan bevarar många av kärnans egenskaper. Detta är en stark olja och lämpar sig därför inte till alla hudtyper. Den kan ge upphov till vissa irritationer på exempelvis känslig hud. Produkten faller ut, det vill säga att oljan skiktas när den får stå ett tag, så att oljan i flaskan blir tunnare upptill och de små resterna från kärnan lägger sig på flaskans botten. Detta betyder inte att det är fel på produkten utan det är så den ofiltrerade oljan beter sig. Denna produkt rekommenderas inte för användning på barn eller personer med känslig hy.
  2. Den delvis råa oljan som lagras till utfällning är därmed mindre kraftfull än den råa, ofiltrerade oljan. Men inte heller denna lämpar sig för alla hudtyper eftersom den kan orsaka irritation vid känslig hy. Även denna produkt faller ut men inte heller på den delvis filtrerade oljan är detta något ovanligt. Denna produkt rekommenderas inte till barn.
  3. Den filtrerade oljan, är klar i konsistensen och delar sig inte. Denna produkt kan användas till alla hudtyper och personer i alla åldrar. Denna olja saknar de kraftiga kärndelar som finns i den ofiltrerade oljan och det är denna olja som man normalt tänker på när man pratar om arganolja. Denna variant är godkänd av myndigheterna i Marocko.
  4. Den filtrerade oljan som har deodoriserats, vilket betyder att man avlägsnat dess doft. Detta sker antingen kemiskt eller med hjälp av ytterligare deodorisering. Denna olja kan alla använda, men idag används den i första hand inom den kosmetiska industrin. Detta då den är fri från de karaktäristiska dofter som arganoljan normalt innehar. Även denna olja säljs på marknaden. Här har man inte gjort några officiella jämförelser mellan denna olja och den filtrerade oljan.


Arganoljans karaktäristiska doft

Åsikterna kring arganoljans doft är blandad, det är givetvis upp till var och en vilka dofter vi trivs med och de vi ogillar. Den kosmetiska arganoljan har behållit den naturliga doften, men den kan uppfattas mer eller mindre intensiv. Vissa leverantörer har valt att ta bort doften, men då ska man vara medveten om att det alltid även har en viss inverkan på oljans kvalitet. Arganträdet växer i ett stort område i sydvästra Marocko och dessa geografiska skillnader kan även innebära att mindre skillnader finns i träden och dess fruktkärnor. Några kärnor är större än andra och det kan även vara skillnader i hur dessa har behandlats innan de pressats. Det finns inga arganmandlar eller olja för den delen som på ett naturligt sätt är doftlös.

Vid köp av en arganolja som är efterbehandlad ska man tänka på att detta inte innebär att oljan har sämre egenskaper eller nödvändigtvis sämre kvalitet. Detta beror helt och hållet på producenten och hans förmåga och kunskap om efterbehandlingens metoder. Arganoljan har en typisk karaktär genom att den absorberas snabbt av huden och håret. Dess doft försvinner normalt efter 2-5 minuter.


Den kosmetiska arganoljans många användningsområden

Arganoljan är utan tvekan en av de bästa oljorna på marknaden idag på grund av dess unika egenskaper. Andra oljor på marknaden ger inte samma resultat men det finns en olja, Barbary fikonolja som också har blivit väldigt eftertraktad på grund av sina fantastiska anti-aging egenskaper.

Arganoljan har en speciell sammansättning som gör den väldigt användningsbar i kosmetiska syften. Oljan motverkar rynkor, är läkande, fuktgivande och sänker talgproduktionen vilket gör den väldigt bra vid behandling av akne. Även vid lindring av psoriasis och eksem har oljan visat sig vara väldigt effektiv men här rekommenderar man inte att den används utan inrådan av läkare. Idag finns det tydliga riktlinjer för hur oljan får säljas och används på marknaden.

Idag lanseras fler och fler arganprodukter ständigt på marknaden. Detta innefattar exempelvis krämer, schampo, balsam, stylingprodukter och mjukgörande salvor. Det är naturligtvis inte alla produkter som innehåller samma mängd arganolja och därför kan effekten variera. Ett tydligt exempel på detta är en serie av hårprodukter som lanserats hårt med namnet arganolja trots att det vid tester visat sig att de inte innehåller mer än 1,5 % arganolja, eller för den delen ännu mindre. Det är lätt att konsumenterna vilseleds av dessa produkter och på så sätt inte får ta del av arganoljans fantastiska egenskaper. Om du är ute efter de kosmetiska resultat som kan uppnås med den rena arganoljan så ska du se till att köpa 100 % ren jungfru-arganolja. Du kan läsa mer om de olika användningsområdena för denna olja i våra guider.