Om vegetabilske olier – Hvad er en vegetabilsk olie?

Hvad kan du bruge vegetabilske olie til?

Vegetabilsk olie eller æterisk olie? Ja hvad er egentlig forskellen på de to betegnelser, og hvordan kan du kende forskel på de to typer af olier?

Mange ved ikke, hvad forskellen er på de to olie betegnelser, og derfor bruger de ordene lidt tilfældigt, ud over at de ved, at madolierne – spiseolierne, så som olivenolie, rapsolie, solsikkeolie og vindruekerneolie er vegetabilske. Men hvad er det der gør, at de kan betegnes som en vegetabilsk olie?

Vegetabilske olier bruges ikke kun til madlavning, nej de kan også anvendes kosmetisk i ren for, samtidig indgår de som vigtige ingredienser i både fødevarer- og kosmetikindustrien. I nyere tid er et par olier ligeledes blevet anvendt til biobrænsel, om end de aldrig er blevet den helt store succes.

Cosmos Co har primært fokus på kosmetiske olier, dvs olier der er produceret med det formål, at de skal anvendes til udvortes brug, altså pleje af huden, håret, kroppen og sjælen. Formålet er ikke, at olierne skal spises, selvom flere af dem sagtens kan dette.


Hvad kendetegner en vegetabilsk olie?

For at en olie kan kaldes for vegetabilsk, er der nogle forudsætninger, som den skal leve op til.

Vi har herunder lavet en lille liste, som beskriver de mest normale kendetegn og væsentligste forskelle på de to olie betegnelser.

  1. Betegnelsen vegetabilsk fedtstof og olie dækker over alt fra flydende til faste olier, som er udvundet fra plantedele, herunder frugter/frugtkød, kerner, nødder og planter.
  2. Olierne er blevet fremstillet ved presning af råvarerne, enten ved enten koldpresning eller varmpresning, afhængig af anvendelsesformålet.
  3. Koldpressede olier er ofte kraftigere i farven og smagen, samtidig er indholdet af antioxidanter, vitaminer mm bevaret, hvorfor olierne er velegnet til kosmetisk brug og pleje.
  4. Varmpressede olier er raffineret, læs mere om det her, og grundet varmepåvirkninger mm er oliernes egenskaber reduceret, ligesom duft og smag ofte er fjernet eller reduceret. Varmpressede olier anvendes normalt til stegning, madlavning, bagning eller future.
  5. Olierne er ofte rige på antioxidanter, essentielle fedtsyrer og vitaminer, og der er tale om simple olier, hvorimod æteriske olier består af op imod flere hundrede ting, og er yderst komplicerede.
  6. Vegetabilske olier kaldes også for basisolier, fordi olien kan ”bære” sig selv, og derfor er de velegnet til at fortynde og blande de kraftige og koncentrerede æteriske olier op i.
  7. Olierne kommer både i små og store flasker. Du kan derfor ikke kende dem på flaskestørrelsen, da f.eks kaktus olie, som er verdens dyreste vegetabilske olie, ofte sælges i 5-10-15 ml flasker, hvilket er normal størrelsen for æteriske olier.
  8. Vegetabilske olier er flydende og optages f.eks af huden, hvorimod mange æteriske olier fordamper hurtigt. Der er dog stor forskel på, hvor hurtig huden absorberer de forskellige vegetabilske olier, nogle optages hurtigt, mens andre optages langsommere.
  1. Vegetabilske olier er milde i duften, hvorimod æteriske olier er kraftige, hvorfor de anvendes i aromaterapi, fødevarer og som naturlige parfumer i kosmetikprodukter.
  1. En vegetabilsk olie kan spises eller anvendes ren, uden at du blander den op, eller foretager dig yderligere. Olien er klar til brug direkte fra flasken. Essentielle olier derimod skal fortyndes og blandes op, før de anvendes, da du ellers risikere udslæt, klør eller hudirritation.

Hvilke vegetabilske olier findes der?

Det er svært at lave en komplet liste over vegetabilske olier, fordi der hele tiden kommer nye til. Især efter at blandt andet argan olien har medvirket til, at disse olier er blevet en trend indenfor naturlige plejeprodukter.

Herunder har vi dog udarbejdet en så komplet liste, som det har været muligt. Mangler vi en olie, så send os gerne en mail, og vi vil straks tilføje den til listen.

Ud for hver olie står der, om den er spiselig eller kosmetisk. Dermed ved du, hvad du kan anvende olierne til.

Der eksisterer blandt andet disse vegetabilske olier:

  • Acai olie – Acai oil – Euterpe Oleracea Fruit Oil - Kosmetisk
  • Abrikoskerneolie – Apricot Oil – Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel oil – Kosmetisk
  • Agurkeolie – Kosmetisk
  • Amarantholie – Amaranth oil – Amaranthus Caudatus Seed oil – Kosmetisk
  • Amur Kork træ frugt olie – Amur cork tree fruit oil – Phellodendron amurense - Kosmetisk
  • Argan olie – Argan oil – Argania Spinosa Kernel oil – Både spiselig og kosmetisk
  • Artiskok olie – Artichoke oil – Cynara Scholymus (Artichoke) Leaf Extract - Kosmetisk
  • Avocado olie – Avocado oil – Persea gratissima oil – Kosmetisk
  • Babassu olie – Babassu oil – Attalea speciose - Kosmetisk
  • Baobab olie – Baobab oil – Adansonia Digitata - Kosmetisk
  • Barbary Fig Kaktus olie / Figenkaktus frø olie – Prickly Pear Seed oil – Opuntia Ficus Indica - Kosmetisk
  • Bitter Centnergræskar / Bitter melon – Bitter gourd oil – Momordica charantia – Spiselig
  • Bognødde olie – Beech nut oil – Fagus sylvatica – Kosmetisk
  • Bomuldsfrøolie – Cottonseed oil – Gossypium (Cotton) seed oil - Spiselig
  • Broccolifrøolie – Broccoli seed oil – Brassica oleracea italicas - Kosmetisk
  • Brodfrø olie – Cocklebur oil Xanthium – Xanthium spinosum seed oil – Kosmetisk
  • Buffalo Centnergræskar olie – Buffalo gourd oil – Cucurbita foetidissima - Spiselig
  • Buriti olie – Buriti oil – Mauritia flexuosa fruit – Kosmetisk
  • Burre olie – Burdock oil (Bur oil) – Arctium Lappa (Burdock) Root Extract – Kosmetisk
  • Calendula olie – Kosmetisk
  • Cashew olie – Cashew oil – Anacardium Occidentale (Cashew) Seed oil - Kosmetisk
  • Centnergræskar olie – Bottle gourd oil – Lagenaria siceraria – Spiselig
  • Chaulmoogra olie – Chaulmoogra oil – Hydnoarpus wightiana – Kosmetisk
  • Copaiba olie – Copaiba Copaifera oil – Copaifera officinalis (Copaiba) oil – Kosmetisk
  • Crotonolie – Crroton oil – Croton tiglium – Spiselig
  • Cuphea olie – Cuphea oil – Cuphea Lanceolata / Viscosissima Seed oil – Spiselig
  • Cupuacu smør – Cupuacu butter – Theobroma grandiflorum (Cupuacu) Butter - Kosmetisk
  • Granatæbleolie – Pomegranate seed oil – Punica granatum seeds - Kosmetisk
  • Grapeolie – Grapefruit seed oil – Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil
  • Græskarolie / Græskarkerneolie – Pumpkin seed oil – Cucurbita Pepo (Pumpkin) Seed oil – Spiselig
  • Grå Valnød frø olie – Butternut squash seed oil – Cucurbita moschata – Spiselig
  • Gulerods frø olie – Carrot seed oil – Daucus carota (Carrot Seed) oil – Kosmetisk
  • Gummitræ frø olie – Rubber seed oil – Hevea brasiliensis – Kosmetisk
  • Hampeolie – Hemp oil – Cannabis Sativa (Hemp) Seed oil - Kosmetisk
  • Hasselnøddeolie – Hazelnut oil – Corylus Avellana (Hazel) Seed oil - Spiselig
  • Havtorn olie – Sea buckthorn oil – Hippophae rhamnoides - Kosmetisk
  • Hindbærkerneolie – Red Raspberry Seed oil – Rubus Idaeus (Red Raspberry) seed oil - Kosmetisk
  • Hjulkroneolie – Borage seed oil – Borado officinalis – Spiselig
  • Hvedespirer olie – Wheat germ oil – Triticum vulgare (Whear) Germ oil – Spiselig
  • Hybenfrøolie – Rose hip seed oil – Rubiginosa (Rose Hip) Seed oil – Kosmetisk
  • Hybenkerneolie – Rosehip oil – Rosa canina - Kosmetisk
  • Hørfrøolie – Flaxseed oil – Linum usitatissimum – Spiselig
  • Illipe smør – Illipe Butter – Shorea stenoptera – Kosmetisk
  • Jatropha olie – Jatropha oil – Jatropha Curcas Seed oil - Kosmetisk
  • Jojoba olie – Jojoba oil – Simmondsia chinensis – Kosmetisk
  • Jomfru pracaxi oil – Virgin pracaxi oil – Pentaclethra macroloba (Pracaxi) Seed oil – Spiselig
  • Jordmandelolie – Togernut oil – Cyperus esculentus – Spiselig
  • Jordnøddeolie – Peanut oil – Arachis hypogaea (Peanut) Oil - Spiselig
  • Kakaosmør – Cocoa butter – Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter – Spiselig
  • Kamilleolie – Tea seed oil (Camellia oil) – Camellia Oleifera (Camellia) Seed oil – Kosmetisk
  • Kapokolie – Kapok seed oil – Ceiba pentandra – Kosmetisk
  • Kenaf frø olie – Kenaf seed oil – Hibiscus cannabinus - Kosmetisk
  • Kokosolie – Coconut oil (copra oil) - Cocos Nucifera (Coconut) oil - Både spiselig og kosmetisk
  • Korianderolie – Coriander seed oil – Coriandrum Sativum (Coriander) Seed oil - Spiselig
  • Kukui olie – Candlenut oil (Kukui nut oil) – Aleurites Moluccana (Kukui Nut) Seed oil – Kosmetisk
  • Kvalkved – Viburnum oil – Viburnum opulus – Kosmetisk
  • Kæmpenatlysolie – Evening primrose oil – Oenothera biennis – Kosmetisk
  • Linolie – Linseed oil – linum Usitatissmum (linseed) seed oil - Kosmetisk
  • Macadamia olie – Macadamia oil – Macadamia (Macadamia ternifolia) seed oil - Kosmetisk
  • Majsolie – Corn oil – Beta Carotene Zea Mays (Corn) Oil - Spiselig
  • Mandel olie – Almond Sweet oil – Prunus dulcis – Kosmetisk
  • Mango olie – Mango oil – Mangefera Indica (Mango Butter) Seed oil - Kosmetisk
  • Marula olie – Marula oil – Sclerocarya birrea – Kosmetisk
  • Meadowfoam frø olie – Meadowfoam seed oil – Limnanthes Alba (Meadowfoam) seed oil – Kosmetisk
  • Mongongo olie – Mongongo nut oil (manketti oil) – Schinziophyton rautanenii - Kosmetisk
  • Moringa olie – Ben oil – Moringa oleifera – Kosmetisk
  • Mowrah smør – Mowrah butter – Madhuca latifolia - Kosmetisk
  • Murumuru – Astrocaryum murumuru butter – Astrocaryum Murumuru Seed Butter – Kosmetisk
  • Muskatnød smør – Nutmeg butter – Myristica fragrans (Nutmeg) Kernel oil - Spiselig
  • Neemolie – Neem oil – Azadirachta indica - Kosmetisk
  • Nigella olie / Sortkommenolie – Black Seed oil – Nigella Sativa – Både spiselig og kosmetisk
  • Niger olie – Ramtil oil – Guizotia abyssinica – Kosmetisk
  • Niger frø olie – Niger seed oil – Guizotia abyssinica – Kosmetisk
  • Ojon olie – Ojon oil – Elaeis oleifera – Kosmetisk
  • Okra olie – Okra seed oil – Abelmoschus esculentus - Spiselig
  • Olivenolie – Olive oil – Olea Europaea (Olive) fruit oil - Både spiselig og kosmetisk
  • Palmeolie – Palm oil – Elaeis Guineensis (Palm) Kernel oil - Både spiselig og kosmetisk
  • Papaya olie – Papaya seed oil – Carica papaya (Papaya) Seed oil - Kosmetisk
  • Passionsfrugt olie – Passion Fruit oil – Passiflora edulis – Kosmetisk
  • Pecan olie – Pecan oil – Caraya Illinoensis (pecan) oil – Kosmetisk
  • Pequi olie – Pequi oil – Caryocar brasiliense – Kosmetisk
  • Perilla frø olie – Perilla seed oil – Perilla ocymoides (Perilla) Seed oil – Kosmetisk
  • Pinjekerne olie – Pine nut oil – Punis Pinea Kernel oil – Spiselig
  • Pistachie olie – Pistachio oil – Pistacia Vera Seed oil – Spiselig
  • Pracaxi olie – Pracaxi oil – Pentaclethra macroloba – Kosmetisk
  • Quinao olie – Quinoa oil – Chenopodium Quinoa Seed oil – Kosmetisk
  • Radise olie – Radish oil – Raphanus sativus (Radish) Seed oil – Spiselig
  • Rapsfrøolie – Rapeseed oil – Brassica Campestris (Rapeseed) Oil – Spiselig
  • Raps olie – Colza oil – Brassica rapa, var. Oleifera - Spiseolie
  • Rapskimolie – Brassica Campestris seed oil - Kosmetisk
  • Ricinusolie – Castor oil – Ricinus Communis (Castor) Seed oil – Kosmetisk
  • Risklidolie – Rice bran oil – Oryza Sativa (Rice) Bran oil – Kosmetisk
  • Royle olie – Royle oil – Prinsepia utilis – Kosmetisk
  • Rybsolie – Tung oil – Brassicacampestris / Aleurites fordi oil – Spiselig
  • Sacha Inchi olie – Sacha inchi oil – Plukenetia volubilis (Sacha Inchi) Oil – Kosmetisk
  • Saflarolie – Safflower oil – Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed oil – Kosmetisk
  • Salturt olie – Salicornia oil – Salicornia bigelovii – Kosmetisk
  • Sapote olie – Sapote oil – Pouteria Sapota Seed Butter – Kosmetisk
  • Sennepsolie – Mustard oil – Sinapis Alba see oil – Kosmetisk og spiselig
  • Sesamolie – Sesame oil – Sesamum indicum (Sesame) Seed oil - Både spiselig og kosmetisk
  • Shea butter – Shea butter – Butyrospermum Parkii (Shea Butter) – Kosmetisk
  • Sojaolie – Soybean oil – Glycine Soja (Soybean) Oil – Spiselig
  • Solbær frø olie – Blackcurrant seed oil – Ribes nigrum - Spiselig
  • Solsikkekerneolie / Solsikkeolie – Sunflower oil – Helianthus Annuus /Sunflower) Seed oil – Spiseolie
  • Stillingia olie – Stillingia oil – Sapium sebiferum – Kosmetisk
  • Strandsennep – Sea rocket seed oil – Halophyte Cakile Maritima – Spiselig
  • Sveskeolie / Sveskekerneolie – Prune kernel oil – Prunus domestica (Plum) Seed oil – Spiselig
  • Tamanu olie – Tamanu oil – Calophyllum tacamahaca – Kosmetisk
  • Taramira olie – Taramira oil – Eruca Sativa – Kosmetisk
  • Tidselolie – Thistle oil – Silybum marianum – Kosmetisk
  • Tobaksfrøolie – Tobacco seed oil – Nicotiana tabacum – Kosmetisk
  • Tomatolie / Tomatfrøolie – Tomato seed oil – Solanum Lycopersicum (Tomato) Seed oil – Spiselig
  • Tonkabønne olie – Tonka bean oil – Dipteryx Odorata Seed Extract – Kosmetisk
  • Tucuma smør – Tucumã butter – Astrocaryum vulgare – Kosmetisk
  • Valmuefrøolie – Poppyseed oil – Papaveris Somniferum seed oil – Kosmetisk
  • Valnøddeolie – Walnut oil – Juglans regia (Walnut) Seed oil – Spiselig
  • Vandmelonolie – Watermelon seed oil – Citrullus vulgaris - Kosmetisk
  • Vernonia olie – Vernonia oil – Vernonia Galamensis – Kosmetisk
  • Vindruekerneolie – vitis vinifera - Spiseolie
  • Yangu olie – Cape chestnut oil – Calodendrum capense (Cape chestnut) oil - Kosmetisk
  • Æble frø olie – Apple seed oil – Pyrus Malus (Apple) Seed Oil

  • Balanos oil – Balanites aegyptiaca
  • Bladderpod oil – Physaria fendleri
  • Borneo tallow nut oil – Shorea Robusta Butter
  • Brazil nut oil – Bertholletia excels (Brazil) Nut Oil
  • Brucea Javanica oil – Brucea javanica
  • Carob pod oil (Algaroba oil) – Ceratonia Siliqua (Carob) Leaf Extract
  • Crambe oil – Crambe abyssinica seed oil
  • Dammar oil – Canarium strictum
  • Dika oil – Irvingia gabonensis seed
  • Egusi seed oil – Cocumeropsis mannii naudin
  • Honesty oil – Lunaria annua
  • Lallemantia oil – Lallemantia iberica
  • Mafura oil – Trichilia emetic
  • Milk bush – Synadenium grantii
  • Paradise oil – Simarouba glauca
  • Persimmon seed oil – Diospyros virginiana
  • Petroleum nut oil – Pittosporum resiniferum
  • Pili nut oil – Canarium ovatum
  • Pongamia oil – Millettia Pinnata
  • Seje oil – Jessenia bataua
  • Ucuhuba seed oil – Virola surinamensis

Hvilken vegetabilsk olie skal jeg anvende?

Det er et fysisk umuligt svar at give, da det helt afhænger af, til hvilket formål du vil anvende den. Dertil skal det tages i betragtning, hvilken hud- eller hårtype du har, samt hvilken olie der egner sig bedst til dig, da det kan være meget individuelt.

Hver olie har nogle fordele og ulemper, og det gælder derfor om at sætte disse op imod hinanden, og finde den eller de olier, som passer bedst til dig og dine behov.

Det er dog ingen hemmelighed, at arganolie, kokosolie, mandelolie og nigella olie er 4 all around olier, som kan anvendes til mange gode og plejende formål, og derfor altid kan anbefales. Mange af de andre olier, er meget specialiseret til enkelte formål, og her skal du gøre op med dig selv, om du vil anvende en all around olie, eller om du vil investere i f.eks 3-5-10 olier til diverse formål.


Holdbarhed og opbevaring af vegetabilske olier – Læs vores artikel her.

Fremstilling af vegetabilske olier – Læs vores artikel her.

Forskel på kosmetisk- og spiselig olie – Læs vores artikel her.