Om æteriske olier – Hvad er en essentiel olie?

Hvad kan du anvende en essentiel olie til?

Vegetabilsk olie eller æterisk olie? Ja hvad er egentlig forskellen på de to betegnelser, og hvordan kan du kende forskel på de to typer af olier?

Mange kender ikke forskellen på de to olie betegnelser, og derfor anvendes udtrykke lidt tilfældigt. Dog ved de fleste, at olier som pebermynte og lavendel er essentielle olier. Men hvorfor er det, at blandt andet disse to olier kaldes for æteriske olier?

Æteriske olier kan bruges til en lang række forskellige formål herunder i aromaterapi, til kosmetisk behandling og pleje, som en vigtig duft- eller smags ingrediens i både fødevarer og slik, i kosmetikprodukter, både som plejende/behandlende ingrediens eller som duft.

Cosmos Co har primært fokus på kosmetiske olier, dvs olier der er produceret med det formål, at de skal anvendes til udvortes brug, altså pleje af huden, håret, kroppen og sjælen. Formålet er ikke, at olierne skal spises, selvom alle vores æteriske olier lever op til fødevarekravene, både når det gælder fremstilling, emballager og opbevaring. Så du kan roligt spise og indtage dem uden problemer.


Hvad kendetegner en essentiel olie?

For at en olie kan kaldes for æterisk, er der nogle forudsætninger, som den skal leve op til.

Vi har herunder lavet en lille liste, som beskriver de mest normale kendetegn og væsentligste forskelle på de to olie betegnelser.

  1. Betegnelsen æteriske olie dækker over flydende olier, som er udvundet fra planteceller eller -kirtler, enten fra -blomsten, -blade, -bær, -harpiks, -kogler, -fra rhizomer, -fra frugter, -fra skallen eller fra andre plantedele.
  2. Olierne er blevet fremstillet ved udtræk, destillering eller presning, afhængig af råvaren, hvorfra olien er udvundet.
  3. Planter indeholder typisk 1-2% æterisk olie, men mængden kan være meget lavere. I rose og jasmin er indholdet af olie for eksempel helt nede på max 0,05%.
  4. Æteriske olier er flygtige olier, der fordamper, når de kommer i kontakt med luft. På fagsprog kaldes det luftformige olier.
  5. En olie består af en kompleks sammensætning af mere end 100 forskellige organiske indholdsstoffer. Det er den kemiske sammensætning af de mange indholdsstoffer, som bestemmer oliens fysiske- og kemiske egenskaber.
  6. Æteriske olier er koncentrerede og kraftige olier, som ikke bør eller kan anvendes i ufortyndet form på huden. Derfor bør de altid blandes op med f.eks en vegetabilsk olie eller vand, før de påføres huden eller indtages oralt.
  7. Olierne kommer typisk i små flasker fra 2-20 ml. Da essentielle olier er yderst koncentrerede, skal du kun anvende små mængder af gangen, hvorfor f.eks 10 ml olie holder længe.
  8. Æteriske olier er kendetegnet ved, at de har en kraftig duft, hvilket har gjort dem uundværlige i auromaterapi, samt gjort dem velegnet til fødevarer og kosmetik, dog er egenskaberne også en årsag til, at de anvendes i kosmetiske produkter og farmaceutiske produkter.
  1. En æterisk olie skal altid blandes op før anvendelse. I modsætning til vegetabilske olier, som kan spises eller anvendes ren, skal du fortynde eller blande en æterisk olie op før brug, da du ellers risikere udslæt, klør eller hudirritation.
  1. Blandingsforholdet hedder typisk 1:100 eller 2:100. Dvs hver gang du tager en til to dråber æterisk olie, skal du blande den op med 100 dræber basisolie eller vand.


    Læs vores artikel omkring dosering af æteriske olier her.

Hvor vegetabilske olier er simple i opbygningen, består æteriske olier af en kompleks sammensætning. Derfor kommer her nogle af de mest almindelige stoffer, som en æterisk olie indeholder. Der findes mange andre, som sagt består hver olie af over 100 forskellige indholdsstoffer. Men for ikke at gøre stoffet for langtrukket og komplekst, beskriver vi her de mest vigtige og mest almindelige stoffer.


Aldehyder

Aldehyder har desinficerende (rensende) og antiinflammatoriske egenskaber (fjerne eller reducere betændelsestilstande). De er ligeledes med til blandt andet at give lemongræsolien og citronelleolien deres karakteristiske citrusduft og opfriskende egenskaber og virkning.


Alkoholer

Linalool og citronellol er nogle af de mest almindelig alkoholer i æteriske olier. Linalool findes i langt de fleste essentielle olier, og olien udgør f.eks mere end 25%, altså ¼ del, at geraniumolie.
Alkoholer har gode antiseptiske egenskaber (bakteriedræbende eller bakteriehæmmende), ligesom flere af dem har gode inflammationshæmmende egenskaber (fjerne eller reducere betændelsestilstande), som f.eks bisabolol, der forefindes i kamille.


Estere

Estere dannes ved en kemisk reaktion mellem alkohol og syre, og tilfører typisk duft til de æteriske olier, samtidig med at de er med til at give olierne deres aromaterapeutiske egenskaber og virke.
Nogle estere har ligeledes svampehæmmende egenskaber.


Fenoler

Thymol og carvacrol er eksempler på fenoler. Fenoler er formegentlig de plantestoffer, som har de bedste antiseptiske egenskaber (bakteriedræbende eller bakteriehæmmende). Både thymol og carvacrol findes i f.eks timianolie, og begge er et godt eksempel på fenolers gode egenskaber.


Ketoner

Ketoner består af en gruppe stoffer med meget blandede egenskaber. Nogle kentoner, som f.eks thujon, der forefindes i thujaolie, er toksiske, dvs giftig.
Andre ketoner derimod har regenererende og cellefornyende egenskaber, samt reducerer gammelt arvæv, hvorfor disse typisk anvendes i hudpleje og medicin.


Kumariner

Nogle kumariner, som f.eks bergapten, er UV sensitive. Olier der har et højt indhold af disse kumariner, er fotosensibiliserende, hvilket betyder, at de gør huden mere følsom og sensitiv overfor solens UV-stråler.
Olier som er fotosensibiliserende, bør aldrig anvendes på huden i forbindelse med solbadning eller længere ophold i solen. Det gælder f.eks følgende olier:

  • Bergamotolie
  • Citronolie
  • Grapeolie
  • Limeolie
  • Pomeransolie

Laktoner

Laktoner er især kendt for deres slimløsende egenskaber, men besidder ikke nogle egenskaber, som har betydning, når olien anvendes kosmetisk.


Terpener

Næsten alle planter indeholder terpener, som blandt andet er dem, der giver gulerødder deres karakteriske smag og duft. Terpener findes i mange forskellige opbygninger, lige fra simple til mere komplekse. Limonen og Linalool er en terpen.

Terpener har antiseptiske- (bakteriedræbende eller bakteriehæmmende), stimulerende- (beroliger) og antiinflammatoriske (fjerne eller reducere betændelsestilstande) egenskaber.


Hvilke æteriske olier findes der?

Det er svært at lave en komplet liste over æteriske olier, fordi der hele tiden kommer nye til. Der opdages løbende nye olier, når nogen opdager en ny plante, hvorfra der kan laves udtræk af en essentiel olie til naturlige plejeprodukter.

Herunder har vi dog udarbejdet en så komplet liste, som det har været muligt. Mangler vi en olie, så send os gerne en mail, og vi vil straks tilføje den til listen.

Der eksisterer blandt andet disse æteriske olier:

  • Aagarwood olie – Aagarwood oil – Aquillaria agollocha
  • Agermynte olie – Mentha arvensis oil - Mentha arvensis Leaf Oil
  • Anisolie – Anise oil - Pimpinella anisum
  • Appelsinolie – Orange oil - Citrus sinensis Oil
  • Baldrianolie – Valerian - Valeriana Officinalis Root Oil
  • Balsam of Peru – Balsam of Peru - Myroxylon pereirae
  • Basilikum olie – Basil oil - Ocimum Basilicum Oil
  • Bay træ olie – Bay oil - Lauris Nobilis
  • Benzoeolie – Benzoin oil – Styrax Benzoin Resin oil
  • Bergamotolie – Bergamot oil - Citrus aurantium bergamia Fruit Oil
  • Birkeolie – Birch oil - Betula Alba
  • Blodappelsinolie – Sweet Orange oil – Citrus Aurantium Dulcin Peel oil
  • Bukkehornsfrø olie – Fenugreek oil - Trigonella Foenum Graecum Extract
  • Bukko olie – Buchu oil - Barosma betulina leaf oil
  • Cajeputolie – Cajuputi Leaf oil – Melaleuca Leucadendron Cajuputi Leaf oil
  • Calamondin olie – Calamodin oil - Citrus Limon Peel Oil
  • Cedertræ olie – Cedarwood oil - Cedrus Atlantica Bark oil
  • Citronelleolie – Citronella oil - Cymbopogon Nardus Oil
  • Citroneucalyptusolie – Lemon Eucalyptus oil – Eucalyptus Citriodora oil
  • Citrongræs olie – Lemongrass - Cymbopogon Schoenanthus
  • Citronmynteolie – Mentha Citrata oil – Mentha Citrata Herb oil
  • Citronolie – Lemon oil - Citrus Medica Limonum Oil
  • Citron Tea Treeolie – Lemon-Scented Teatree oil – Leptospermum Petersonii oil
  • Cubeberpeber olie – Cubeb oil - Piper cubeba L.
  • Cypresolie – Cypress oil - Cupressus sempervirens Cone oil
  • Dildolie – Dill oil - Peucedanum Graveolens Leaf Oil
  • Dyvelsdrækolie – Asafoetida oil - Asafoetida ferula
  • Elecampane Root Extract – Elecampane oil - Inula Helenium Extract
  • Enebærolie – Juniper berry oil - Juniperus Communis Fruit oil
  • Estragonolie – Tarragon oil - Artemisia dracunculus
  • Eukalyptus olie – Eucalyptus oil - Eucalyptus Globulus Leaf Oil
  • Evighedsblomstolie – Helichrysum oil - Helichrysum Angustifolium Flower Oil
  • Fennikel frø olie – Fennel seed oil - Foeniculum Vulgare Seed Oil
  • Fyrrenåleolie – Pine oil - Pinus sylvestris Leaf Oil
  • Galangalolie – Galangal oil - Kaempferia galangal Root Oil
  • Geraniumolie – Geranium oil - Pelargonium Graveolens Oil
  • Granolie – Fir oil - Abies Sibirica Oil
  • Grapeolie – Grapefruit oil - Citrus Grandis Peel Oil
  • Grå Bynke olie / Bynke Grå olie – Mugwort oil - Artemisia Vulgaris Oil
  • Gulerodsfrø olie – Carrot seed oil - Daucus Carota Sativa Seed Oil
  • Gurkemejeolie – Turmeric - Curcuma Longa Root Oil
  • Gyldenrisolie – Goldenrod oil - Solidago Virgaurea L. Extract
  • Hemlock olie – Tsuga - Canadensis Leaf Oil
  • Hennaolie – Henna oil - Lawsonia inermis Leaf Extract
  • Hickoryolie – Hickory nut oil - Shagbark Hickory Nut Seed Oil
  • Hybenolie / Hybenkerneolie – Rosehip oil - Rosa Moschata seed oil
  • Ingefærolie – Ginger oil - Zingiber Officinale Root Oil
  • Jasminolie – Jasmine oil - Jasminum Officinale Extract
  • Jasmin absolu – Jasminum Grandiforum Flower Extract – Jasminum Grandiforum flower extract
  • Kaffeolie – Coffee oil - Coffea Arabica Seed Oil
  • Kamferolie – Camphor oil - Cinnamomum Camphora Bark Oil
  • Kamilleblomst olie – Chamomile oil German - Matricaria chamomilla oil
  • Kamilleolie Blå – Chamomilla Recutita Flower oil – Charmomilla Recutita Flower oil
  • Kanelbarkolie – Cassia Bark oil – Cinnamomum Cassia Bark Oil
  • Kanelolie – Cinnamon oil - Cinnamomum burmanni Oil
  • Kardemomme olie – Cardamom seed oil - Elettaria Cardamomum Miniscula Seed oil
  • Karryolie – Curry leaf oil - Murraya koenigii leaf oil
  • Kommenolie – Caraway oil - Carum carvi seed oil
  • Korianderfrø olie – Coriander oil - Coriandrum sativum seed oil
  • Krusemynte olie – Spearmint oil – Mentha Viridis Leaf oil
  • Kryddernellikeolie – Clove Bud oil – Eugenia Caryophyllus Bud oil
  • Kvanolie – Angelica root oil - Angelica archangelica
  • Laubærolie – Laurus nobilis - Laurus Nobilis Leaf Extract
  • Lavendelolie – Lavender oil - Lavandula Angustifolia Oil
  • Lavendinolie – Lanvandin oil – Lavandula Hybrida oil
  • Limeolie – Lime - Citrus aurantifolia Oil
  • Litseaolie – Litsea cubeba oil - Litsea cubeba fruit oil
  • Lysende Isopolie - Hyssop - Hyssopus officinalis Oil
  • Mandarinolie – Mandarin - Citrus Nobilis Peel Oil
  • Merianolie – Marjoram - Origanum Majorana Leaf Oil
  • Moringa olie – Moringa oil - Moringa Oleifera Seed Oil
  • Mose-post olie – Ledum - Ledum Groenlandicum Oil
  • Muskatelsalvieolie – Clary Sage oil - Salvia sclarea Oil
  • Muskatnødolie – Nutmeg oil - Myristica fragrans Kernel Oil
  • Myrraolie – Myrrh oil - Commiphora Myrrha Gum Oil
  • Neemolie – Neem oil - Melia Azadirachta Seed Oil
  • Nellikeolie – Clove oil Eugenia - Caryophyllus Flower Oil
  • Niaouliolie – Niaouli oil – Melalueca Viridiflora Leaf Oil
  • Nigella olie / Sortkommenolie – Cumin oil/Black seed oil - Nigella Sativa Seed oil
  • Olibanumolie – Frankincense oil - Boswellia Carterii Oil
  • Orangeblomst Absolu – Bitter Orange oil – Citrus Aurantium Amara Flower Extract
  • Orangeblomstolie, Neroli – Bitter Orange oil – Citrus Aurantium Amara Flower oil
  • Orangeblomst olie / Neroli olie – Neroli - Citrus Aurantium Flower Oil
  • Oregano olie – Oregano oil - Oreganum Vulgare Leaf Oil
  • Palmarosaolie – Palmarosa oil – Cymbopogon Martinii Oil
  • Patchouliolie – Patchouli oil - Pogostemon cablin Leaf Oil
  • Pebermynte olie – Pennyroyal oil - Mentha Pulegium Leaf Oil
  • Pebermynte olie – Peppermint oil - Mentha Piperata Leaf oil
  • Peberrod olie – Horseradish oil - Cochlearia Armoracia Root Extract
  • Persille olie – Parsley oil - Carum Petroselinum Seed oil
  • Petitgrainolie – Petitgrain - Citrus Aurantium Amara Oil
  • Pineolie – Pine essential oil – Pinus Species Twig Leaf oil
  • Ravensaraolie – Ravensara - Ravensara Aromatica Oil
  • Rejnfan olie – Tansy - Tanacetum annum Essential Oil
  • Rosenolie – Rose oil - Rosa Damascena Flower Oil
  • Rosmarin olie – Rosemary oil - Rosmarinus Officinalis
  • Røllike olie – Yarrow oil - Achillea millefolium
  • Salvieolie – Sage oil - Salvia Sclarea Oil
  • Sandeltræolie, Amyris – Amyris Bark Oil – Amyris Balsamifera Bark oil
  • Sandeltræolie Mysore – Sandalwood oil - Santalum Album Oil
  • Sassafrasolie – Sassafras oil - Sassafras Variifolium Root Oil
  • Savory olie – Savory oil - Satureia Hortensis Oil
  • Schisandra olie / Schisandra ekstrakt – Schisandra oil - Schizandra Chinensis Extract
  • Sennepsolie – Mustard oil - Brassica Alba Seed Oil
  • Sort peber olie – Black Pepper oil - Piper Nigrum Seed Oil
  • Spikenard olie – Spikenard - Nardostachys jatamansi Oil
  • Stjerneanisolie – Star anise oil - Illicium Verum Fruit Oil
  • Tangerine olie – Tangerine - Citrus Tangerina Oil
  • Tea tree olie / Tea treeolie – Tea tree oil - Melaleuca alternifolia
  • Thuja olie – Western red cedar - Cedrus Atlantica Bark oil
  • Timianolie – Thyme oil - Thymus Vulgaris Oil
  • Tranebærolie – Cranberry seed oil - Vaccinium macrocarpon seed oil
  • Vetiverolie – Vetiver oil - Vetivera Zizanoides Root Oil
  • Vortefrugt olie – Ajwain oil - Carum copticum
  • Wintergreen olie – Wintergreen - Gaultheria Procumbens Leaf Oil
  • Ylang ylangolie – Ylang-ylang - Cananga Odorata Flower Oil

  • Calamansi Essential Oil - Citrus Limon Peel Oil
  • Calamus oil - Acorus calamus Oil
  • Cistus species - Cistus Ladaniferus Oil
  • Costmary oil - Chrysanthemum balsamita
  • Costus root oil - Sassuriea costus
  • Cypriol oil Nagarmotha - Cyperus scariosus root oil
  • Davana oil - Artemisia Pallens Flower Oil
  • Galbanum oil - Ferula Galbaniflua Resin Oil
  • Linaloe - Linaloe Wood Oil
  • Melaleuca See Tea tree oil - Melaleuca alterniflora Oil
  • Melissa oil - Melissa Officinalis Leaf Oil
  • Mountain Savory - Satureia montana oil
  • Myrtle - Myrtus Communis Oil
  • Orris oil - Iris Germanica Oil
  • Palo Santo - Bursera graveolens wood oil
  • Perilla essential oil - Perilla ocymoides Seed Oil
  • Red Cedar - Atlantica Bark Oil
  • Roman Chamomile - Anthemis Nobilis Flower Oil
  • Rosewood oil - Cedrus Atlantica Bark oil
  • Spruce Oil - Canadensis Leaf Oil
  • Zedoary Curcuma - Zedoraria Root Oil

Hvilken æterisk olie skal jeg anvende?

For at kunne besvare det spørgsmål, er det nødvendigt, at du fortæller hvilket formål, du ønsker at anvende olien til. Er det massage, auromaterapi, rensning af huden eller andet, som duft eller parfume osv?

Uden at kende dit behov, er det umuligt at hjælpe dig med, hvilken olie, du bør købe og anvende.

Hver olie har nogle fordele og ulemper, og det gælder derfor om at sætte disse op imod hinanden, og finde den eller de olier, som passer bedst til dig og dine behov.

Husk at lave en allergitest, før du begynder at anvende æteriske og essentielle olier. Hvordan og hvorledes du selv laver en allergitest derhjemme, har vi skrevet en artikel omkring, som du kan læse her.

Skal du bruge en basisolie, er der adskillige gode, som kan anbefales. Arganolie, jojobaolie, kokosolie, mandelolie og nigella olie er meget brugbare til langt de fleste formål, og alle olierne er meget neutrale i duften.


Holdbarhed og opbevaring af æteriske olier – Læs vores artikel her.

Fremstilling af æteriske olier – Læs vores artikel her.